Ziemniaczane kluski z tym farszem to hit. Gotowe w 40 minut, a twoi bliscy będą zachwyceni
Ziemniaczane kluski z szynką to danie, które łączy prostotę tradycji z bogactwem smaku nietypowego nadzienia. Bazą potrawy jest delikatne, miękkie ciasto ziemniaczane – puszyste i lekkie, a jednocześnie na tyle wytrzymałe, by skrywać w środku aromatyczny farsz z wyrazistej w smaku, soczystej szynki.
Dlaczego warto przygotować ziemniaczane kluski z szynką?
Proste potrawy kuchni polskiej mogą z powodzeniem zastąpić wyszukane dania. Kluski ziemniaczane kojarzą się z tanim, codziennym posiłkiem, ale wytrawny farsz czyni je wyjątkowymi. Kiedy przygotowuję to danie, wnętrze kuchni wypełnia się ciepłem domowego ogniska.
Każdy kęs to połączenie kremowej konsystencji ziemniaków z wyrazistym, słonym aromatem nadzienia z wędzonej szynki. Smak klusek podbijają dodatki, dzięki którym potrawa zyskuje również elegancki wygląd.
Jak zrobić ziemniaczane kluski z szynką?
Wytrawne kluski ziemniaczane z szynką gwarantują wyjątkowe doznania smakowe i stanowią ciekawą alternatywę dla knedli ze słodkimi owocami oraz pyz z mięsem mielonym. Ciasto ziemniaczane nie wymaga wiele pracy. Zwykle gotuję ziemniaki dzień wcześniej, dzięki czemu nie muszę czekać, aż ostygną. Najlepsze do tej potrawy są zawierające dużo skrobi ziemniaki typu kulinarnego C – ziemniaki mączyste, które po ugotowaniu są sypkie.
Wskazówka: zanim przystąpisz do formowania i gotowania klusek, polecam wrzucić małą porcję ciasta ziemniaczanego na wrzącą wodę i sprawdzić, czy ma odpowiednią konsystencję. Jeżeli ciasto zacznie się rozpadać, to trzeba do niego dodać więcej mąki ziemniaczanej. Zbite, twarde ciasto wymaga dodania odrobiny śmietany lub samego żółtka.
Sekretem wyjątkowego smaku wytrawnych klusek ziemniaczanych jest aromatyczne nadzienie, które przygotowuję z wysokiej jakości szynki wędzonej lub własnoręcznie pieczonej wędliny. Szynkę kroję w kostkę i doprawiam ziołami oraz pieprzem.
Przepis: Ziemniaczane kluski z szynką
Pyszne kluski z aromatycznym nadzieniem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 656 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków mączystych
- 350 g mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- sól i pieprz
Na farsz:
- 350 g szynki wędzonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz
Dodatkowo:
- 500 g świeżego szpinaku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoOstudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozgnieć tłuczkiem lub przetrzyj przez metalowe sitko. Dopraw ziemniaki solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz roztrzepanym jajkiem, a następnie wyrób jednolite ciasto (ciasto ziemniaczane powinno być elastyczne, zwarte i nie kleić się do dłoni).
- Przygotowanie farszuSzynkę pokrój w małą kostkę, oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartymi w dłoniach ziołami i wymieszaj. Wskazówka: możesz dodatkowo podsmażyć szynkę na maśle klarowanym np. z dodatkiem cebuli oraz ulubionych ziół i przypraw.
- Przygotowanie dodatkówNa 1 łyżce klarowanego masła podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Zdejmij cebulę z patelni i dodaj pozostałe masło oraz drobno posiekany czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż, aż liście zwiędną i zmiękną. Uważaj, żeby szpinak się zbyt mocno nie przyrumienił, bo nabierze gorzkiego smaku. Dopraw gotowy do spożycia szpinak solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie i nadziewanie klusekZ ciasta ziemniaczanego uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Uformuj kulki wielkości małego jabłka i każdą rozpłaszcz na placek. Na środku placka ułóż farsz, zlep brzegi i ponownie uformuj kulę.
- GotowanieGotuj kluski w osolonym wrzątku przez 5-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski ziemniaczane z szynką podaję od razu po przygotowaniu. Gorące kluski układam na porcji szpinaku i dekoruję usmażoną cebulą.
Gotowe kluski podaję z duszonym szpinakiem oraz smażoną cebulką. Idealnym dodatkiem do potrawy są również sosy np. sos pieczeniowy, sos grzybowy i sos myśliwski.